chinesemuslimfood · guestpost · Penang

[MY] Udin Nasi Ayam Hainan

Char Siew Chicken?
Bak Cham Kay?? (White Chopping Chicken)
Char Hor Fun??

Ni la yang akan buat orang tanya2 ada masakan Cina yang halal? kalau setakat baca nama makanan semua ni.. Alhamdulillah ia dapat diusahakan oleh pasangan cina muslim yang meniaga di Kompleks Sri Selera, Bayan Baru Penang..

Dakwah boleh dilakukan dalam pelbagai cara, selain daripada memberi ceramah, setakat “food dakwah” iaitu menjual masakan cina tapi halal juga boleh buat orang tanya2 apakah erti dan hikmah di sebalik masakan halal..

chinesemuslimfood · guestpost · Shah Alam

[MY] Farid Tart Catering

71230588_2483116511756290_2440061046451339264_n.jpg

Sebelum ni dah share beberapa restoran yang diusahakan oleh kawan cina muslim.. Hari ni saya nak share Homemade produk pula oleh bro Farid Heng. yang berada di sekitar Shah Alam.. Bro Muhammad Farid Ng nama sebenarnya ada jual Fruit Tart, Egg Tart, Cheese Tart dan juga kek..

Yang saya rasa paling menarik dengan eggtart dia adalah bro Farid guna telur ayam kampung untuk memberikan citarasa luar biasa tu, menurut artikel internet:

MUALAF JUAL 1,000 KUIH TART SEHARI
https://www.dimensinews.com.my/…/jual-1000-kuih-tart-sehari/

Continue reading “[MY] Farid Tart Catering”

chinesemuslimfood · guestpost · Kuala Lumpur

[MY] Chopsticks By Muhammad Oon

70776111_2469882399746368_3316682073636339712_n.jpg
Should bring K here one of these days

Selalunya bila orang jumpa muallaf mula2 akan tanya apa? “Alhamdulillah syukur.. Hmm dah kahwin ke? Owh dah kahwin Alhamdulillah.. Hmm kahwin dengan Melayu?”

itulah yang selalu orang tanya kat saya, tapi anda semua harus tahu Bro Muhammad Oon bersama isterinya Elizabeth adalah pasangan Cina Muslim.. Dimana mereka kahwin sewaktu Non Islam dulu, dan Alhamdulillah lepas kahwin mereka dua2 menerima hidayah memeluk Islam sehingga melebihi 10 tahun! Kini mereka mengusahakan Restoran Masakan Cina Muslim yang tersendiri dengan citarasa yang original.. Haa baca betul2 ye, dua2 cina tapi muslim 😆

Masakannya adalah sgt authentic dengan masakan cina tradisional disamping Halal dan harga berpatutan.. Reasonable price+authentic taste.

Authentic Chinese Muslim Restaurant baru-baru buka di Taman Tun Dr Ismail. Owners adalah sepasang suami-isteri mualaf yang memeluk Islam melebihi 10 tahun. Kebanyakan review pelanggan sangat positif dan menggalakkan. Kita masih sangat-sangat memerlukan support daripada para saudara Muslim untuk restaurant kecil kami yang masih baru. Jazak Allahu Khaiyr

Continue reading “[MY] Chopsticks By Muhammad Oon”

chinesemuslimfood · guestpost · Johor Bahru

[MY] Swee Siang Cake House

70293687_2442517502482858_4729234772193181696_n.jpg
Jiayou Sis Azura!

Memandangkan business Cina Muslim tak banyak, saya hanya kongsikan beberapa kawan yang saya kenal dan sudah stabil.. Salah seorang adalah sis Azura Tan Siow Ling yang mempunyai kedai kek sendiri di Johor.

Nama kedainya Swee Siang Cake House. Selain cake, sis Azura juga jual kuih tradisional cina yang halal, kuih chang, mooncake dan banyak lagi.

Continue reading “[MY] Swee Siang Cake House”

chinesemuslimfood · guestpost · Kedah

[MY] Makanan Cina Abdullah Khor

70627951_2442607009140574_452961939824312320_n.jpg
A must in our food to try bucket list!

Kempen sokong produk Muslim takde hal.. Kami cina muslim pun amat menyambut baik dengannya dan berusaha promote masakan cina yang halal dan authentic rasanya. Cuma terkilan apabila ada segelintir netizen yang cuba hentam “cina”, sehingga jadi isu perkauman yang seolah-olah tiada wujudnya cina yang beragama Islam huhu 😅

Maka bermulalah saya memperkenalkan siri masakan cina dan perniagaan yang diusahakan oleh cina muslim sendiri.

Salah seorang sahabat saya Makanan Cina Abdullah Khor yang pernah menulis status ini pada tahun 2018:

Continue reading “[MY] Makanan Cina Abdullah Khor”