[MY] Hikmah FameLee

Assalamualaikum kepada kawan2 yang tinggal di Batu Pahat, Johor sedang mencari2 Chinese Muslim food tu boleh singgah restaurant Hikmah Fame Lee Nur Hikmah Lee yang baru buka 20hb Jun.

Jom ramai-ramai kita support restaurant chinese muslim Hikmah FameLee 🎉 Aneka jenis makanan ada kat sini, semua sedap-sedap, In sha Allah. Owner dia makcik saudara kita gais. So jangan risau 100% Halal dan Toyiban 👍

http://www.wasap.my/60102737264

FB group
https://www.facebook.com/groups/283918409193520/?ref=share

Lokasi: 19, jalan timah sari, kg kenangan dato onn, 8300 batu pahat, johor.

Untuk pertanyaan, tempahan @ cod boleh hubungi atau pm direct ke num and fb refer link kat atas. okeh tq 🥰

Edited and shared based on the original post by Brother Ikhwan Ng.

[MY] Kuih Chang Azura Tan Siow Ling

Alhamdulilah.😍
Bagi kawan2 Masai Johor yang ingin beli Halal Bak Chang mohon contact sis Azura Tan Siow Ling di 016-7114737

https://api.whatsapp.com/send?phone=167114737&text=FrozenHalalBakChang

#FrozenHalalBakChang
#冷冻清真粽子
在小店现卖
传统鸡肉香菇粽 RM 5
虾米辣鸡肉粽 RM 7
原汁原味,不含色素
无防腐剂,欢迎预定👍

Swee Siang Cake House
33, Jalan Tasek 60, Bandar Seri Alam, 81750 Masai, Johor.
https://g.co/kgs/QnLmLP

Edited and shared based on the original post by Brother Ikhwan Ng.

[MY] Kuih Chang Bilal Hanif Chan

AssalamuAlaikum saudara-saudari yang dirahmati dan dikasihi Allah, KUIH CHANG ketupat Cina yang dimasak oleh Bilal Hanif Chan (Masjid Cina Tasek Ipoh) kini sudah kembali mengambil tempahan mulai 1 July.

Syarat-syarat tempahan sehari sebelum dan sekurang-kurangnya 10 biji atau keatas.

[KECIL] – 3 inti (paha ayam, kacang putih dan udang kering) harga RM5 sebiji.

[BESAR] – 6 inti (paha ayam, kacang putih, udang kering, cendawan, mata telur masin dan buah berangan) harga RM7 sebiji.

Satu lagi ketupat Cina kosong sudah ada dijual. Makan dengan gula merah, gula putih ataupun kaya. Harganya RM 1.30 sebiji (tempahan 10 biji atau keatas sahaja)

Bagi sesiapa yang berminat sila hubungi terus kepada

BILAL HANIF CHAN

Masjid Cina Tasek Ipoh
010-3919307

https://api.whatsapp.com/send?phone=60103919307&text=KUIH%20CHANG

Edited and shared based on the original post by Brother Ikhwan Ng.

Read More »

[MY] Mr. Noodle

86746728_2791080754293196_4595787183368962048_n

Hari ni merasa mee tarik yang nampaknya baru buka di Taiping.. Cafe yang jual masakan cina muslim ni namanya Mr. Noodle, tempat makan dia berada dalam cafe Legend Inn hotel.

Bila cuba search dalam fb baru tahu Chef Malik yang usahakan cawangan baru mee tarik ni di Taiping, Chef Malik memang ada kedai mee tarik di Manjung sebelum ni.. Beliau habiskan 6 tahun duduk China untuk belajar cara buat mee tarik. Di antara yang paling enak dalam mee tarik ni adalah ia perlu buat dengan handmade tanpa sebarang mesin, skill masak ni memang warga China saja yang pakar dalam tarik2 mee.Read More »

[MY] Botanica DIM SUM

82969957_2736447676423171_7773503081882320896_n
Can’t miss that banner!

Hari ni saya ingin berkongsi kedai Botanica DIM SUM yang diusahakan oleh seorang sahabat cina muslim Norman Liew bersama isteri Melayunya.. Bukan sahaja jual Dim Sum sebanyak 24 jenis dengan harga RM3 saja sepiring, di kedai juga ada jual Mee Wantan tahu 😋😋 memang masakan cina yang cukup glemer tu Alhamdulillah kini dah ada yang halal. Wantan Mee hanya RM5 ye..

Dan juga ada western dan Laksa Balik Pulau. Bagi kawan yang ada singgah Balik Pulau boleh la cuba.. Waktu CNY meniaga seperti biasa. Jom sokong bisnes saudara muslim kita 💪Read More »

[MY] Udin Nasi Ayam Hainan

Char Siew Chicken?
Bak Cham Kay?? (White Chopping Chicken)
Char Hor Fun??

Ni la yang akan buat orang tanya2 ada masakan Cina yang halal? kalau setakat baca nama makanan semua ni.. Alhamdulillah ia dapat diusahakan oleh pasangan cina muslim yang meniaga di Kompleks Sri Selera, Bayan Baru Penang..

Dakwah boleh dilakukan dalam pelbagai cara, selain daripada memberi ceramah, setakat “food dakwah” iaitu menjual masakan cina tapi halal juga boleh buat orang tanya2 apakah erti dan hikmah di sebalik masakan halal..

[MY] Farid Tart Catering

71230588_2483116511756290_2440061046451339264_n.jpg

Sebelum ni dah share beberapa restoran yang diusahakan oleh kawan cina muslim.. Hari ni saya nak share Homemade produk pula oleh bro Farid Heng. yang berada di sekitar Shah Alam.. Bro Muhammad Farid Ng nama sebenarnya ada jual Fruit Tart, Egg Tart, Cheese Tart dan juga kek..

Yang saya rasa paling menarik dengan eggtart dia adalah bro Farid guna telur ayam kampung untuk memberikan citarasa luar biasa tu, menurut artikel internet:

MUALAF JUAL 1,000 KUIH TART SEHARI
https://www.dimensinews.com.my/…/jual-1000-kuih-tart-sehari/

Read More »

[MY] Chopsticks By Muhammad Oon

70776111_2469882399746368_3316682073636339712_n.jpg
Should bring K here one of these days

Selalunya bila orang jumpa muallaf mula2 akan tanya apa? “Alhamdulillah syukur.. Hmm dah kahwin ke? Owh dah kahwin Alhamdulillah.. Hmm kahwin dengan Melayu?”

itulah yang selalu orang tanya kat saya, tapi anda semua harus tahu Bro Muhammad Oon bersama isterinya Elizabeth adalah pasangan Cina Muslim.. Dimana mereka kahwin sewaktu Non Islam dulu, dan Alhamdulillah lepas kahwin mereka dua2 menerima hidayah memeluk Islam sehingga melebihi 10 tahun! Kini mereka mengusahakan Restoran Masakan Cina Muslim yang tersendiri dengan citarasa yang original.. Haa baca betul2 ye, dua2 cina tapi muslim 😆

Masakannya adalah sgt authentic dengan masakan cina tradisional disamping Halal dan harga berpatutan.. Reasonable price+authentic taste.

Authentic Chinese Muslim Restaurant baru-baru buka di Taman Tun Dr Ismail. Owners adalah sepasang suami-isteri mualaf yang memeluk Islam melebihi 10 tahun. Kebanyakan review pelanggan sangat positif dan menggalakkan. Kita masih sangat-sangat memerlukan support daripada para saudara Muslim untuk restaurant kecil kami yang masih baru. Jazak Allahu Khaiyr

Read More »