China-style · chinesemuslimfood · Kuala Lumpur

[MY] The Khan Mongolian Restaurant Halal Buffet BBQ Steamboat

IMG_20180617_190449 (1)
Just look at that glorious spread

Many years back, I went to The Khan Mongolian Restaurant Halal Buffet BBQ Steamboat with my sister. We only went there once because despite the food being good, both of us weren’t big eaters. It’s quite a shame really to go to a buffet, only to eat a small portion of food.

This time around, I brought K along. He loves hotpots and since this restaurant is run by Chinese Muslims from China, I thought it’d be a fantastic treat for him. Think of it as letting him have a taste of home.

Continue reading “[MY] The Khan Mongolian Restaurant Halal Buffet BBQ Steamboat”

chinesemuslimfood · guestpost · Kuala Lumpur

[MY] Chopsticks By Muhammad Oon

70776111_2469882399746368_3316682073636339712_n.jpg
Should bring K here one of these days

Selalunya bila orang jumpa muallaf mula2 akan tanya apa? “Alhamdulillah syukur.. Hmm dah kahwin ke? Owh dah kahwin Alhamdulillah.. Hmm kahwin dengan Melayu?”

itulah yang selalu orang tanya kat saya, tapi anda semua harus tahu Bro Muhammad Oon bersama isterinya Elizabeth adalah pasangan Cina Muslim.. Dimana mereka kahwin sewaktu Non Islam dulu, dan Alhamdulillah lepas kahwin mereka dua2 menerima hidayah memeluk Islam sehingga melebihi 10 tahun! Kini mereka mengusahakan Restoran Masakan Cina Muslim yang tersendiri dengan citarasa yang original.. Haa baca betul2 ye, dua2 cina tapi muslim 😆

Masakannya adalah sgt authentic dengan masakan cina tradisional disamping Halal dan harga berpatutan.. Reasonable price+authentic taste.

Authentic Chinese Muslim Restaurant baru-baru buka di Taman Tun Dr Ismail. Owners adalah sepasang suami-isteri mualaf yang memeluk Islam melebihi 10 tahun. Kebanyakan review pelanggan sangat positif dan menggalakkan. Kita masih sangat-sangat memerlukan support daripada para saudara Muslim untuk restaurant kecil kami yang masih baru. Jazak Allahu Khaiyr

Continue reading “[MY] Chopsticks By Muhammad Oon”

chinesemuslimfood · guestpost · Johor Bahru

[MY] Swee Siang Cake House

70293687_2442517502482858_4729234772193181696_n.jpg
Jiayou Sis Azura!

Memandangkan business Cina Muslim tak banyak, saya hanya kongsikan beberapa kawan yang saya kenal dan sudah stabil.. Salah seorang adalah sis Azura Tan Siow Ling yang mempunyai kedai kek sendiri di Johor.

Nama kedainya Swee Siang Cake House. Selain cake, sis Azura juga jual kuih tradisional cina yang halal, kuih chang, mooncake dan banyak lagi.

Continue reading “[MY] Swee Siang Cake House”

China-style · chinesemuslimfood · Kuala Lumpur

[MY] Mi Tarik Jin Cheng

IMG_20170418_123947.jpg
Satisfying our mee tarik cravings!

We just came back from the China Embassy at Jalan Ampang when we caught sight of this China-style Chinese Muslim restaurant – Mi Tarik Jin Cheng.

Since we came during lunch time, there were many people in the restaurant. We had to wait for about 10 minutes before we managed to get a seat.

Continue reading “[MY] Mi Tarik Jin Cheng”

chinesemuslimfood · guestpost · Kedah

[MY] Makanan Cina Abdullah Khor

70627951_2442607009140574_452961939824312320_n.jpg
A must in our food to try bucket list!

Kempen sokong produk Muslim takde hal.. Kami cina muslim pun amat menyambut baik dengannya dan berusaha promote masakan cina yang halal dan authentic rasanya. Cuma terkilan apabila ada segelintir netizen yang cuba hentam “cina”, sehingga jadi isu perkauman yang seolah-olah tiada wujudnya cina yang beragama Islam huhu 😅

Maka bermulalah saya memperkenalkan siri masakan cina dan perniagaan yang diusahakan oleh cina muslim sendiri.

Salah seorang sahabat saya Makanan Cina Abdullah Khor yang pernah menulis status ini pada tahun 2018:

Continue reading “[MY] Makanan Cina Abdullah Khor”